Egység

Testi, lelki, szellemi egység = ÉLET - ERŐ

Egészség, egyediség = Érték

 

egysegAz Egész-ségünkre nagyon vigyáznunk kell, mert abból csak egy van, ahogyan belőlünk is, ezért tisztelnünk kell a bennünk rejlő csodát, ami mindnyájunkat különlegessé tesz…

Mert éppen ettől vagyunk értékesek, az egyediségtől, az egyszeri és megismételhetetlen emberi sorsoktól, amely egyszerre isteni és emberi alkotás eredménye…

Mindenkinél mást jelent, hogyan tudja megteremteni a saját maga Egy-ségét. Hiszen ami az egyik embernek gyógyír, azzal lehet, hogy egy másikat szinte megmérgezne. Ebből is látszik, hogy minden ember egyedi, gondoljunk csak bele, hogy nincs két ugyanolyan ujjlenyomattal rendelkező egyén. Mintegy 7 milliárd földlakó, akik között sem fizikailag, sem lelkileg, sem szellemileg nincs két teljesen egyforma ember a világon.

Nem vagyunk sorozatgyártmányok…

Mindenkinek más a sorsa, az életterve, másként használja a vele született energiakészletét, más mintázatot kapott otthonról és mást is hozott magával… Mindenkiben másként, más arányban és más életterületen keverednek azok az ősi elemek, amelyekből mindannyian felépülünk.

Természetesen semmi nincsen véletlenül, mindennek megvan az oka, vagyis az okozata, amiért éppen azokat az energiákat kell a jelen életünkben használnunk vagy jobban megismernünk, és éppen valamiből sok vagy kevesebb áll a rendelkezésünkre.

A személyre szabott horoszkóp ábránkból mindezek kiolvashatóak és egyértelműen tükrözik a bennünk rejlő erőforrásokat, illetve azokat a hiányokat is, amelyeket a külvilágból kell pótolnunk ahhoz, hogy létrejöjjön az Egy-ség, az Egész-ség a testünkben és a lelkünkben.

A születési ábra felépítését legalapvetőbben a négy elem szimbolikája szövi át – a föld, a tűz, a levegő és a víz elemé –, mint ahogyan a földi életet meghatározzák, ugyanúgy a horoszkópban is jelentős szerepük van, hiszen az emberi szervezet, a szellem, a lélek és a test harmóniájának alappillérei. Még az sem elég, ha rendelkezünk ezekkel az energiákkal, ha nem vagy nem jól használjuk őket, mert akkor is jelzi a testünk és a lelkünk, hogy valami nem jól működik bennünk. Ha nem akarjuk magunkban felszabadítani ezeket az erőket, akkor ugyanolyan diszharmónia jelentkezik az életünkben, mintha hiányoznának belőlünk. Hiába vannak jelen születésünk óta, ha nem éljük meg őket, elnyomjuk és nem engedjük működni, a saját tulajdonságainkból így nem tudjuk kihozni a legjobbat, gátakat képzünk ezáltal.

Ha a természetben rejlő erők működését megfigyeljük, észre kell vennünk, hogy bennünk pontosan ennek a szimbolikája zajlik le.

Például, ha nem esik elég eső, nem lesz jó a termés…

Az asztrológiában ez a víz elem hiányára utal, tehát szárazságot jelöl akár a bőrön vagy szó szerint megkövesedik benne valami pl. epekő, vesekő formájában. Az érzelmeit nem tudja szabadon áramoltatni, nehezére esik a gyengédségét kifejezni, szinte hidegnek, ridegnek is tűnhet. Mindezek az egyén horoszkópjából láthatóak, ha ezek a jegyek hiányoznak: Rák, Skorpió, Halak.

Ha túl sok eső esik, akkor pedig kiöntenek a folyók, tengerek és élhetetlenné teszik a partvidéket a környéken.

Az egyénre lebontva ez azt jelenti, hogy a víz túlsúlya miatt túlcsordultak az érzelmi energiái, és a környezetére zúdítja minden addig elfojtott búját, bánatát. Sír, zokog és vigasztalhatatlan mindaddig, amíg ki nem adta magából az addig felgyülemlett és magában tartott érzelmeket. Azért ez is pusztító erejű tud lenni…

Testi szinten a vér és nyirokrendszer, illetve hormonális eredetű megbetegedéseket okozhat és hajlamosít az elhízásra. Fűszeres és vitamindús ételek fogyasztásával és a test melegen tartásával kiegyensúlyozható a víz elem túlsúlya.

egysegNézzünk még egy példát, ha nem süt a Nap, akkor sem lesz termés, mert a napsugarak érlelő melegsége elengedhetetlen a fejlődéshez, az élethez.

Tehát, ha valakiben nagyon kevés vagy egyáltalán nincsen tűz energia, akkor saját magától nem lesz képes a cselekvésre, nem lesz motiváltsága, lelkesedése. Mindig valakinek inspirálnia kell, hogy mozgásba lendüljön, mintha „életet” lehelne belé…

Ha semmilyen bolygó nem áll a horoszkópunkban tüzes jegyben, illetve nincs egyéb érintettsége a Kossal, az Oroszlánnal és a Nyilassal, akkor hiányoznak ezek az életerőt, dinamikát, derűt, optimizmust szimbolizáló energiák az egyénből.

Az ellenkező példa, amikor a tűz megállíthatatlan és tovább terjed, erdőket pusztít el vagy a vulkánokból kitörő forró láva felperzsel mindent maga körül…

Pontosan így működik egy túlságosan is tüzes ember amikor a dominanciájával nem építően bánik, hanem arrogánsan viselkedik, üvöltve, dúl- fúl maga körül és senkit nem kímélve érvényesíti az akaratát, mindenkit figyelmen kívül hagyva…

Mindezekből világosan láthatjuk, hogy az ember és a szűkebb, illetve tágabb környezete - mint a világegyetem - működési elvei azonosak. Azonban fel kell ismernünk magunkban ezeket az energiákat és azon kell dolgoznunk, hogy harmóniába kerüljünk önmagunkkal, azt kell megértenünk és elhinnünk, hogy erre mindenkinek megvan a lehetősége.

A döntés és a választás lehetősége minden embernek megadatik…

Ezért érdemes önmagunk kiegyensúlyozásáért tudatosítani magunkban az elemi túlsúlyból vagy éppen hiányból adódó diszharmóniát.

A megoldás egyébként nagyon egyszerű és kézen fekvő, egy karnyújtásnyira van tőlünk…

Gondolja csak végig és saját magától is meg fogja érezni, hogy mivel lehet ellensúlyozni pl. a túl sok tüzet….?

egysegTermészetesen a vízzel, igen a természetből! Az ilyen típusú ember ösztönösen is hűti magát, kedveli a hideg vizes zuhanyozást, szeret pl. locsolni vagy vízparton lenni, és nagyon jót tesz neki, ha sok tiszta vizet iszik, és kerüli vagy legalább is csak mértékkel fogyasztja a „tüzes” ételeket és italokat.

Ha nincs tűz, akkor pedig a meleg éghajlat, a sok napsütés, meleg, csípős ételek hozzák be ennek az elemnek a hiányát…

Nézzük meg a föld jegy milyen tulajdonságokkal bír a horoszkópban, ide tartoznak a Bak, a Bika és a Szűz jegyek. Az anyaghoz, tehát a testhez, a fizikai léthez köthetőek, minden ami megfogható, ami kézzel érinthető. Amihez egyszer hozzászokik, ahhoz nagyon ragaszkodik, és a makacssága szinte kibillenthetetlen. Táplálást, termékenységet, stabilitást és megbízhatóságot takar, hiszen szilárdan áll „két lábbal a földön” ahogy a mondás is tartja. Ez az elem a megtartó, ezért az egészségük is nagyon jó az ilyen típusú embereknek. Saját maguk érzik a szervezetük szükségleteit. Éppen ezért ha hiány mutatkozik a földies jegyből az egyén horoszkópjában, akkor az egészségi állapota valószínűleg nem kielégítő, pl. hiánybetegségei lehetnek, mert az ásványi anyagok felszívódását nincs ami megtartsa a testben. Úgy, ahogyan a szervezete nem képes beépíteni a szükséges elemeket, pl. az anyagi kérdéseknél is hasonlóképpen jelentkezhetnek problémái, tehát állandó pénzhiánnyal küzd, mert nem tudja beosztani, elfolyik a kezéből…

Ezért javasolt kifejezetten az ilyen embereknek a vitaminok pótlása egyéb készítményekkel, sok zöldség és hús fogyasztása, és a természetben való tartózkodás, sok séta, kirándulás…

Ha túl sok a föld, akkor jelentkezhet viszont éppen az ellenkezője, tehát felhalmozódnak a szervezetében a méreganyagok, mert eleve túl sokat eszik, így az elhízás, a túlsúly veszélye is fennállhat. Fokozott odafigyelés javasolt az étkezések mennyiségére és fontos a rendszeres testmozgás, méregtelenítés.

És végül a levegő elemhez tartozó jegyek az Ikrek, a Mérleg és a Vízöntő…

Róluk azt kell tudnunk, hogy a kapcsolatok, a kommunikáció, a gondolkodás, a társaság, az intellektus, minden ami légies tartozik hozzájuk. Ezért azokban az ábrákban, ahol nem találunk elég levegős jegyet, előfordulhat, hogy az egyén nem eléggé rugalmas az emberi kapcsolatokban, pl. nem igazán sikerül azonnal feloldódnia idegen társaságban, merev és nehezen jut túl az őt ért sérelmeken.

Mindenképpen fontos, hogy sokat legyen a szabadban, ha teheti ne egy zsúfolt és rossz levegőjű városban éljen, hanem inkább egy fákkal teli környezetben, ahol rengeteg időt tölthet a friss levegőn. Ezzel nagyon jól ellensúlyozható ennek az elemnek a hiánya és így elkerülhető, hogy ez a diszharmónia betegségben jelentkezzen. Ami ez esetben tüdő és más légzőszervi problémákat, illetve mozgásszervi és ízületi kopásokat okozna.

Jót tesz még minden olyan gyümölcs fogyasztása, ami kifejezetten fákon, bokrokon termett és fontos, hogy a lakását gyakran szellőztesse, főleg éjszakára.

A levegő elem túlsúlya következtében az idegi energiáit fokozza fel, és ezáltal az idegrendszerre lehet káros hatással.

Túl sokat „jár az agya”, ezért nem tud ellazulni, alvási nehézségek, pánikroham, akár depresszió is előfordulhat. Megnő a balesetveszély, hiszen az ilyen típusú ember szétszórt és egyszerre túl sok mindennel akar foglalkozni. Érdemes mindezt megelőzni és időben elkezdeni relaxálni, meditációs gyakorlatokkal lecsillapítani a nyugtalan elmét.

Mindezek megállapítása azonban egy komplex és alapos vizsgálat eredményeként jöhet létre, amelyet a pontos születési adatok alapján készíthetek el. Azt is tudnunk kell, hogy minden hangsúlyos elemhiány egy rendkívül erős karmikus problémára hívja fel a figyelmünket. Mivel azonban a test – lélek – szellem harmóniája alapvetően fontos a kiegyensúlyozott élethez, az elemi hiányokat pótolni, illetve ellensúlyozni kell.

egysegArra kell törekednünk, hogy egészségesen tartsuk magunkat, hiszen ez mindenképpen elengedhetetlen ahhoz, hogy minél jobban teljesíteni tudjuk az életfeladatainak, amiért éppen oda és akkor leszülettünk a Földre…

A természeti népeknél megfigyelhető, hogy mindezekkel a dolgokkal még tisztában vannak és ösztönösen tudják, hogyan hozzák magukat összhangba a természettel és egymással. Engedik magukat körülvenni a földdel, a vízzel, a tűzzel, a levegővel és élvezni a természet szépségeit és csodáit.

Nagyon egyszerűen fogalmazva: örülnek az Életnek !

Örömtáncot járnak, sokat nevetnek és énekelnek, tisztelik a természet törvényeit, ezért tudnak együtt élni harmóniában az élővilággal és önmagukkal.

A civilizáció sok mindenben előre vitte az emberiséget, de ezeket az alapvető és a minőségi élethez hozzátartozó elemeket egyre inkább kizárta, néhol le is rombolta a környezetében.

Pedig nekünk embereknek erre is nagyon szükségünk van, hiszen saját magunkban érezzük a hiányokat, amikor szinte menekülünk a zsúfolt és magas tömbházakból, bevásárlóközpontokból minél előbb a friss levegőre, ki a szabadba.

Nyáron szinte azonnal elindulunk valamerre, ahol vízparton lehetünk, a növényzettel együtt lélegezhetünk és a föld simogató érintését érezhetjük a lábunk alatt és a napfény melegével feltölthetjük testünk – lelkünk – szellemünk energiakészletét.

Ugyanígy pótoljuk azokat az energiákat a külvilágból más emberek által, amelyek szintén hiányoznak a jellemvonásaink tekintetében.

Például ha valakiben túlbuzog az életerő és tettvágy (tűz), szívesen ad másoknak tanácsot és segít megoldani élethelyzeteket, míg a másik oldalon éppen ez hiányzik, tehát nem tudja az illető a saját életét irányítani, kézben tartani a dolgait, ezért gyakran adódnak nehézségei. Ha két ilyen ember összetalálkozik és egyéb más ok nem zárja ki az együttműködésüket, akkor könnyen lehet, hogy ezen a területen egymásra találnak. Ilyenkor mindenki jól jár, hiszen az egyik leadni szeretne ebből az erőből, míg a másiknak éppen erre lenne szüksége. Így egyenlítőnek ki az energiák az emberi kapcsolatokban és lépnek kölcsönhatásba egymással.

Ezért mondhatjuk, hogy két ember kiegészíti egymást valamiben és ilyenkor valóban a másikból hozzuk be azokat a tulajdonságokat, amelyek belőlünk hiányoznak. Vannak esetek, amikor ezek nagyon jól működnek és rögtön érezzük is az energiák áramlását és szó szerint feltöltődünk némely ember társaságában.

Például ha valakinek a levegő elem hiánya miatt nehezebb egy társaságban feltalálnia magát, nem találja a csatlakozási pontokat, nem tud alkalmazkodni… Nos, el sem tudnék képzelni számára jobb segítséget, mint egy „levegős” embert, aki a maga könnyedségével feloldja ezt a merevséget és észrevétlenül úgy vezeti be a társaságba, hogy az észre sem veszi, csak amikor már belemerült a beszélgetésbe. Hogyan is kerültem ide….?

egysegAmi az egyiknek a természetéből adódóan egyértelműen működik, az a másik embernél óriási akadályokat jelenthet. De hát éppen ezért vagyunk itt, hogy ezeket a nehézségeket megoldjuk és azokon a tulajdonságainkon dolgozzunk, amiken még fejlesztenünk kell.

Az is megfigyelhető, hogy éppen azért hiányzik egy elem szinte teljesen a horoszkópunkból, mert azt már az előző életünkben magas szintre fejlesztettük és most már nincs vele dolgunk.

Most nem hoztuk magunkkal, mert ennek az energiának megfelelően már megtanultunk működni. A jelenlegi életünkben a harmóniánk érdekében azonban ugyanúgy pótolni kell ezt a hiányt, de valószínű, hogy ez menni is fog.

Vagy éppen az ellenkezője, most azért nem rendelkezhetünk azzal az elemmel, mert már sok életünkben használtuk és eltúloztuk ezeket a tulajdonságainkat. Most éppen az a feladat, hogy az ellenkező minőséggel ismerkedjünk meg és azzal is meg kell tanulnunk együtt élni. Itt viszont már egy kicsit nehezebben indul el a harmonizáció…

Ugyanígy érzékeljük azt is, amikor számunkra kifejezetten kellemetlen hatást vált ki egy másik ember közelsége, mert ő biztosan valamiért nem illik bele a mi saját és abszolút egyéni energiamezőnkbe.

Mert ő nekünk valamiért túl sok vagy túl kevés, túl intenzív vagy túl lagymatag, túl erős vagy túl gyenge vagy valamilyen előző életbeli negatív esemény miatt tartózkodunk tőle és így tovább…

Mert nem őrá van most szükségünk, nem ővele egészülünk ki, nem általa leszünk teljesebbek és boldogabbak.

Amikor már képesek vagyunk a saját Egy-ségünk létrehozására és megtartására, akkor lesz a másik emberrel is egyre kerekebb a világunk, a testi – lelki – szellemi egészségünk kiteljesedése.

Ehhez természetesen idő kell, ez egy olyan folyamat eredménye, amiben érlelődünk az évek során, ahol elengedhetetlen az önismeret fejlesztése, a lélek valóságának megismerése.

„…Hogy legyen bátorságunk és erőnk a lényeget megérteni…”


Takács Gyöngyi
asztrológus